Historien om brettspill

Brettspill har blitt elsket av mennesker i århundrer, med bevis for slike spill som går tilbake til gamle sivilisasjoner som Egypt og Mesopotamia. Disse spillene har utviklet seg over tid, fra enkle spill spilt på et jordunderlag til komplekse spill med intrikate brikker og regler. Her er en kort oversikt over historien til brettspill.

Gamle brettspill

De tidligste brettspillene ble sannsynligvis spilt i Egypt og Mesopotamia rundt 3000 f.Kr. Disse spillene inkluderte Senet og Mehen, begge med en spillbrett med firkanter og brikker som flyttet seg rundt brettet basert på terningkast eller stokk-kasting. Disse tidlige brettspillene var ofte knyttet til religiøse ritualer og ble sett på som en måte å kommunisere med gudene på.

Senet-spillbrett med inskripsjoner for Amenhotep III og separat skyvedeksel, ca. 1390-1353 f.Kr.Senet-spillbrett med inskripsjoner for Amenhotep III og separat skyvedeksel, ca. 1390-1353 f.Kr.

I antikkens Hellas var brettspill også populære, med eksempler som Petteia, som involverte å flytte brikker rundt et rutenett-brett, og Tropa, et spill om strategi og erobring.

Tropa spillbrett fra antikkens Hellas.

Middelalderen og renessanse-brettspill

I løpet av middelalderen og renessansen fortsatte brettspill å utvikle seg og bli mer komplekse. Sjakk, som opprinnelig kom fra India, ble populært i Europa på 9. århundre og ble spilt av kongelige og adelsmenn. Andre spill, som Backgammon og Dam, ble også populære på denne tiden.

Lewis-sjakkfigurene, som ble funnet på Skottlands Ytre Hebridene i 1831. Dateres til omtrent 1200 e.Kr.

Mange middelalderske og renessanse-brettspill hadde temaer basert på militæret eller jakt, og gjenspeilet interessene til herskerklassen. Disse spillene involverte ofte intrikate brikker, som sjakkbrett laget av edle metaller og juveler.

Moderne brettspill

På 1900-tallet ble brettspill mer tilgjengelige for den generelle befolkningen. Spill som Monopol, som først ble utgitt i 1935, ble velkjente navn og ble spilt av millioner av mennesker over hele verden. Andre populære spill fra denne tiden inkluderer Cluedo, Risk og Scrabble.

Det første monopol spillet ble sluppet i år 1906 og så ut som dette.

På 2000-tallet har brettspill opplevd en gjenoppblomstring i popularitet, med nye spill som blir designet og utgitt hvert år. Mange av disse nye spillene har komplekse regler og temaer, og er designet for spesifikke aldersgrupper og ferdighetsnivåer.

 

Det moderne brettspillet Ticket to Ride.

Konklusjon

Brettspill har en rik og variert historie som strekker seg tusenvis av år og mange forskjellige kulturer. Fra de tidligste spillene spilt i det gamle Egypt til de komplekse spillene i den moderne æraen, har brettspill gitt folk timer med underholdning og intellektuelle utfordringer. Enten du foretrekker tradisjonelle spill som sjakk eller moderne klassikere som Settlers of Catan, vil brettspill sannsynligvis fortsette å bli nytt av mennesker i mange generasjoner fremover. Om du er på utkikk etter brettspillet som passer til deg og familien, trykk her!

Tilbake til bloggen